Idéblad

Här finns exempel på hur man tolkar brottsstatistik, hur man genomför ett ungdomsprojekt i en stadsdel och hur en idrottshall kan vara till för alla, också för dem som inte är med i någon förening med mera.

Här kan du ladda ner våra Idéblad i pdf-format:

Barnen fick tillbaka sin park – Oscar Fredriksparken

dokument framsidaTidigare var den en ”fullegubbepark” som de tog omvägar runt. Nu leker barnen i Oscar Fredriksparken igen – och de har själva varit med och förändrat den.

Barnen kommer till tals när Biskopsgården förändras

dokument framsidaNär det ska byggas nya hus i Biskopsgården finns det en grupp vars åsikter spelar stor roll: Barnen. — De har mycket arkitekturtänkande i sig, säger arkitekten Stefan Petersson, som arbetat med barngrupper i stadsdelens skolor.

Brottsförebyggande rådet i Väst – Samarbete är trygghetsskapande i sig

dokument framsidaI Brå Väster, Brottsförebyggande rådet i Västra Göteborg, samverkar sex stadsdelar för att öka den lokala tryggheten. Själva samarbetet är en av de viktigaste poängerna — det uppstår positiva effekter bara av att det finns ett gemensamt forum för diskussioner och informationsutbyte.

Bättre utvärderingar med universitet som bollplank

dokument framsidaSom man frågar får man svar. Det gäller inte minst när en verksamhet ska utvärderas. – Man måste veta vad man vill veta, säger Lena Lingren på Förvaltningshögskolan i Göteborg, där man erbjuder metodstöd i utvärderingsfrågor.

En uppmaning som gjorde skillnad

dokument framsidaMagnus Ersman på Fastighetsägarna engagerade sig i problemet med arbetslösheten bland unga och uppmanade branschorganisationens medlemmar i Göteborg att anställa sommarvikarier. Det gav resultat.

Fritidsgården Mixgården – En plats för samhällsbyggande

dokument framsidaMixgården är en fritidsgård med mycket stadig förankring i stadsdelen Hammarkullen. Och med ett konsekvent och trygghetsskapande arbetssätt. Som har visat sig ha brottsförebyggande effekter.

Föreningar som ger tryggare stadsdel – Ideella fastighetsägarföreningar

dokument framsidaBåde Gamlestaden och centrala Hisingen har haft problem med otrygghet, kriminalitet och en negativ mediebild. Och i båda stadsdelarna har fastighetsägarna gått ihop för att göra något åt det.

Förändrat torg fick generationer att mötas – Frölunda torg

dokument framsidaRedan under planeringsarbetet har ombyggnaden av Frölunda torg inneburit förändringar. Kontakten mellan ungdomar och äldre förbättrades direkt, när de två generationerna träffades och tyckte till om hur torget kan bli tryggare.

Innan smockan är slagen – Våld i skolmiljö

dokument framsidaVåld i skolan leder ofta till moraliska dilemman för lärarna. Men de mest problematiska situationerna kan frigöra mängder av kunskap – om man börjar diskutera dem. Det var utgångspunkten för utbildningsdagen Innan smockan är slagen.

Kulturnatta på fult torg – En finfin idé

dokument framsidaGamlestadstorget har länge ansetts vara en av Göteborgs mörkaste, otryggaste och fulaste platser. Under Kulturnatta 2002 blev det ett upplyst, uppsluppet och upplyftande festområde. Guldheden, Bergsjön och Tynnered följde exemplet.

Långsiktigt arbete gör Kortedala tryggare

dokument framsidaI Kortedala pågår ett intensivt trygghetsarbete – inom ramarna för den ordinarie verksamheten. Det innebär både kontinuitet och effektivitet. Och att stadsdelsborna känner att någon bryr sig.

Med Bergsjöborna i centrum

dokument framsidaProjektet ”Gränsöverskridande samarbete i Bergsjön Centrum” ökar tryggheten och trivseln. Men även boendeinflytandet. När Bergsjöborna fick säga vad de ville förändra handlade det om mötesplatser och kulturhus – men även om skyltar och papperskorgar.

Människor gör människor trygga

dokument framsidaMedieforskaren Gabriella Sandstigs doktorsavhandling handlar om vad som gör oss otrygga i det offentliga rummet. Hon har tittat på hur vår rädsla påverkas av medier, sociala faktorer, fysisk miljö och egna erfarenheter. En av slutsatserna är att människor blir trygga av andra människor

Möten motverkar stök på bussen

dokument framsidaStökiga ungdomar och irriterade förare. Kollektivtrafiken är ett klassiskt konfliktområde. Hur löser man det? Genom att de båda grupperna pratar med varandra. Som i samverkansoch dialogprojektet ”En tryggare resa”.

Möten som leder till en tryggare skola

dokument framsidaI trygghetsrådet kan elever, föräldrar, politiker, skol- och fritidspersonal träffas — och se till att saker blir gjorda. Arbetssättet som uppstod i stadsdelen Älvsborg sprids nu vidare.

Observatoriets miljö blev ljusår bättre

dokument framsidaObservatoriet i Slottsskogen var fullständigt nerklottrat. Nu är platsen ren, snygg och ljus. Tack vare ett stålnät och ett nätverk. Men ett långsiktigt förebyggande arbete mot klotter kräver också kunskap, konsekventa rutiner – och dialog.

Perspektivvandringar

dokument framsida

En perspektivvandring är inte en fysisk promenad, utan en tankemässig gångtur i andras skor – och med andras glasögon.

Metoden är särskilt väl lämpad för komplexa frågor, där det är extra viktigt att få med flera olika perspektiv.

Pilotprojekt som ger mer komplett mediebild

dokument framsidaEtt medvetet och strukturerat arbete med mediefrågor har gjort att socialtjänsten i Göteborg oftare hörs i det offentliga samtalet. Det har också förbättrat medborgarnas möjligheter att få en mer fullständig och nyanserad verklighetsbild.

På vandring mot ökad trygghet: Trygghetsvandringar

dokument framsidaTrygghetsvandring är precis vad det låter som: Det goda samtalet till fots om närmiljöns problem och möjligheter. – Det verkar nästan simpelt, men blir ofta en aha-upplevelse, säger Gerd Cruse Sondén, som har varit med och utvecklat metoden.

Samarbete gör Biskopsgården tryggare: Godväders- och Dimvädersgatan

dokument framsidaSmå detaljer gör stor skillnad. Och långsiktigt tänkande ger god utdelning. Det är några av grundprinciperna när Hans Fihn från Bostadsbolaget och Bo-G Ericsson från polisen samarbetar för att göra norra Biskopsgården tryggare och trivsammare.

Sporthallen öppnades för alla, en investering i pengar och relationer

dokument framsidaBläsebohallen i Hjällbo stod tom på kvällarna. Samtidigt ville ungdomarna ha någonstans att vara och någonting att göra. Lösningen blev att öppna hallen. Den fylldes snabbt av unga fotbollsälskare.

TeANTer, teater mot droger bättre än propaganda

dokument framsidaProjektet TeANTer arbetade drogförebyggande bland ungdomar — utan att prata om droger. I stället inriktade man sig på värderingar och självbilder, med teater som verktyg.

Unga brottsoffer får hjälp att gå vidare: Stödcentrum för unga brottsoffer

dokument framsidaAtt bli utsatt för brott är alltid en kränkning. Men om offret är en ung människa kan det drabba extra hårt. Det är därför Stödcentrum för unga brottsoffer finns.

Ungdomar gjorde torget tryggare

dokument framsidaEn nerlagd fritidsgård blev ett aktivitetshus. En nersliten och otrygg grusplan blev en populär näridrottsplats. Men framför allt resulterade Ungdomsprojekt Majorna i samverkan, samarbete och samvaro.

Ungdomsbilagan ger röst åt Tynnereds unga

dokument framsidaVad gör man när tidningarna inte ger plats åt ungdomars röster? Och mediebilden av ens område mest är negativ?

Man startar förstås en egen tidning. I Ungdomsbilagan skriver Tynnereds ungdomar själva om sin stadsdel och sin verklighet.

Ur barnens synvinkel

dokument framsidaI Angered är barnens perspektiv viktigt. Där skrivs sedan 2007 ett årligt Barnbokslut, där situationen för stadsdelens unga sammanfattas och både positiva och negativa aspekter lyfts fram.

Vad menar vi med trygghet?

dokument framsidaGår det att mäta trygghet? Och vad är det i så fall vi mäter? Forskaren Mariann Björkemarken har granskat trygghetsundersökningar – och konstaterar att trygghet ofta blir synonymt med säkerhet, medan andra definitioner av begreppet lätt kommer bort.

Viktigt att tolka brottsstatistik rätt

dokument framsidaBrottsstatistik handlar inte bara om att samla in siffror, utan lika mycket om att tolka dem rätt. Annars riskerar man att komma fram till helt missvisande slutsatser. Som att alla typer av brottslighet ökar och att brottsligheten blir allt grövre.

Våga fråga – Utbildningsprojekt mot våld i nära relationer

dokument framsidaStörningsjouren och bostadsbolagens fastighetsskötare arbetar i människors hem. Där kommer de ibland i kontakt med helt andra problem än läckande kranar och hög musik.Som mäns våld mot kvinnor. I Lundby har därför dessa yrkesgrupper utbildats i kvinnofridsfrågor.

Vårstädningen – Ett skolexempel på miljöarbete

dokument framsidaVarje vår plockar Göteborgs skolbarn upp tonvis med skräp. Och det är bara en av de positiva effekterna med Skolornas vårstädning. — Framför allt handlar det om miljömedvetande, säger projektledaren Åke Lindström.

Vänligare fotboll − mål för unga spelare

dokument framsidaSport kan väcka starka känslor – inte bara positiva. Därför samarbetar Göteborgs Fotbollförbund och Tryggare och Mänskligare Göteborg mot våldet inom ungdomsfotbollen. Ett sätt att stämma i bäcken är nolltolerans mot grovt språk.